Segreto: het best bewaarde wijngeheim van Toscane

Ruim zeventien jaar geleden gingen drie Nederlandse vrienden op een missie naar Italië. Ze vonden de mooiste plek om in alle stilte de ultieme Toscaanse rode wijn te maken. En nu is het tijd om dat geheim te onthullen. Met de bekendmaking ervan komt er een eind aan een goed bewaard geheim en een lang gekoesterde wens. We draaien er niet langer omheen.

Zelf maken

De drie vrienden dronken regelmatig een goed glas wijn met elkaar en het liefst Italiaans rood. Zo ontstond het aanvankelijke idee om zelf een zoektocht in Italië te starten en daar nóg betere wijn te vinden. Wijn die nog bijna niemand kende. Dat moest toch mogelijk zijn? Tot een van hen de allerstoutste schoenen aantrok: ‘Weet je wat, mannen? Ik heb een beter idee. Die wijn gaan we niet zoeken, die gaan we zelf maken!’ Kijk, dat is de mentaliteit. Op naar bella Italia, op naar Toscane.

Absolute top

Aan de westkust van Italië, in het zuidwesten van Toscane om precies te zijn, vind je de wijnregio Suvereto. Iets ten noorden van het eiland Elba, zo’n 20 kilometer van de kust, ligt in het gehucht Pratini een kleine wijngaard verstopt. Vlak, en beschut door bomen. Waar enkele rijen druivenranken jaarlijks wachten op een beloftevolle oogst. Waar de natuur geeft en mensen bijsturen maar zo min mogelijk ingrijpen. Want het zijn vakmensen. Zij kennen het land en de invloed van wind, zon en zee. Zij weten hoe ze het rijpe purperen vruchtvlees kunnen omtoveren in een drank die de wereld al eeuwenlang kleur geeft: rode wijn. En niet zomaar rode wijn. Wijn die zich kan meten met de absolute top onder de Toscaanse rode wijnen.

Geheime missie

Eén ding hadden de drie vrienden goed gezien. Specialistisch werk moet je aan échte specialisten overlaten. Daarom maakt een team van lokale experts deze rode wijn tot wat hij vandaag de dag is. Aan de basis staat producent Giuseppe Brancatelli, Siciliaan van geboorte, met een lange wijn- en horecacarrière in Nederland. Hij is eigenaar van Azienda Agricola Biologica Brancatelli, vlak in de buurt van de geheime wijngaard en kent de ins-and-outs van het Toscaanse landschap.

Daarnaast zijn er Gabriele Cesolini, agronoom, en Alessandro Accetta, intern oenoloog en verantwoordelijk voor de wijngaarden en wijnmakerij. De laatste bondgenoot is extern oenologe Graziana Grissini, de dame die eigenhandig de beroemdste Bolgheri-wijn ooit vorm gaf: Sassicaia. Sinds 2014 heeft zij een grote stem in de keuzes die het team maakt om de uiteindelijke stijl van Segreto te bepalen. Zij zijn de vakmensen die deze wijn tot leven brengen.

De drie vrienden waren ter plekke, dachten mee en proefden mee. En ze merkten dat het goed was, dat hun geheime missie – jaar na jaar – steeds dichter op het punt van slagen kwam.    

In topvorm

Het geheim van Segreto leeft namelijk al een tijdje. Zonder dat iemand het hoefde te weten wachten gevulde flessen, schouder aan schouder, in alle stilte het juiste moment af. Een Italiaans geheim dat zich daarom terecht ‘Segreto’ laat noemen. En die stilte verbreken we nu. Segreto gaat het daglicht zien. Om ogen te laten rollen en monden te doen openvallen. Om de neusvleugels van wijnliefhebbers te laten trillen en gehemeltes oneindig te plezieren. Nou ja, oneindig… Er is een tweede openbaring die we je moeten toefluisteren: er is niet zo heel veel van deze wijn. Daar maken we dan weer geen geheim van.

Segreto ziet het daglicht in de vorm van oogstjaar 2015. Na acht jaar is deze wijn in topvorm. Op dronk, zoals kenners zeggen. En dat blijft deze nog vele jaren lang. Geniet nu, of bewaar voor later. Maar geniet vooral. Wijn is er om te drinken, zelfs als er maar weinig van is. Alleen dán weet je zeker dat Segreto voor jou geen geheimen (meer) kent.

Salute.